Adela Ioana Târziu

În primul rând sunt mamă, psiholog clinician și psihoterapeut, consilier dezvoltare personală, lucrez cu copiii de peste 20 de ani și am observat activ schimbarile apărute de la o generație, la alta, am identificat în practica mea provocările specifice  și soluții viale la nevoile acestora, am observat și lucrat atât în cabinet, cât și cu grupuri de elevi, adolescenți, părinți.

Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă viață trăită cu rost: de lectură, călătorii, alimentație sănătoasă, psihic echilibrat, activități sustenabile, tradiții și meșteșuguri, natură și tot ceea ce presupune o viața firească, tihnită. În spatele tuturor acestor pasiuni și țeluri stau ani de studii .

Am urmat cursurile Facultății de Psihologie și Științele EducațieiDrept si  Asistența Socială, am un master în Psihologie Clinică- evaluare și intervenție si un alt master în Probațiune-un domeniu mai putin cunoscut in România .

De asemeni:

  • Formare de bază în psihoterapia experiențială focalizată pe emoție – program internațional – 5 ani
  • formare de lunga durata în psihoterapia cognitiv comportamentala,
  • Specialist EMDR – tehnica de desensibilizare
  • specialist art-terapie acreditat
  • specialist dramaterapie- cu o experienta de peste 18 ani
  • specialist NeuroDevelopmental Movement – A brain for life – Bette Lamont
  • tehnica de lucru cu cardurile metaforice OH și AHA
  • specialist developmental play – jocul de dezvoltare – Createcatt Academy 
  • specialist Play Therapy – Training Academy
  • consilier dezvoltare personală acreditat ANC
  • formare logoterapie
  • formator de formatori 
  • consilier vocațional acreditat ANC

Am urmat de asemeni numeroase cursuri de formare continuua si voi enumera doar câteva :

  • Traume de relatie – ISTT,
  • Trauma Psihică-Recunoaștere și Vindecare -ISTT,
  • Narcisism, Dependenta sau Identitate sanatoasa – Ce viata vreau EU sa traiesc? – Frantz Ruppert
  • Inteligența emoționala și socială
  • Procesul înnoirii minții
  • Arta actorului – 8 ani
  • Normal anormal – Cum sa reechilibăm balanța în relația adult – copil – Gabor Mate
  • Intelegerea ADHD si primii pasi in lupta cu dependentele

Sunt inițiatorul proiectului Casa cu Rost – centru cultural și formativ, parte din Asociația ROST, prin care desfășurăm peste 200 de activități pentru toate vărstele, în scopul de a îmbunătăți calitatea vieții acestora, un proiect din care s-au născut mai apoi toate celelalte proiecte, planuri si programe din care face parte și Educație cu Rost – programul de dezvoltare a inteligenței emoționale.

Cum spuneam am construit mai apoi Educație cu Rost – cel care, cred eu că va revoluționa educația copiilor si adulților, un program unic în care am armonizat ceea ce am învățat in ultimii 20 de ani prin specializările si formările pe care le-am urmat și din care am creat aceasta metodă numită ROST Respect Oportunitate Stima de sine Transformare – dedicată copiilor de toate vârstele dar si părinților și profesorilor.

Dintre toate jocurile copilăriei, cel mai mult mi-a plăcut acela de a întruchipa diferite personaje.

Așa am ajuns, mai târziu, să urmez cursuri de teatru și, încă o vreme după aceea, să predau arta actorului și mai târziu dramaterapie.

A te imagina altcineva te poate descoperi pe tine mai mult decât te ascunde. Deseori și, sau mai ales, față de tine însuți.

Este un fel de a te căuta pe dinăutru și de a scoate de acolo, din tot felul de cufere neștiute și sertărașe ascunse, lucruri pe care nici nu bănuiai că le ai.

Bucurii care ți-au încălzit cândva inima, până să fie acoperite de praful vieții.

Frici care ți-au înghețat-o și pe care tocmai de aceea le-ai ascuns bine, să nu mai apară niciodată pe drumul tău, dar care ți-au ținut calea mereu, într-un fel pe cât de ascuns, pe atât de primejdios.

Frustrări nevindecate și puse la dospit bine, care te dau de gol când nu te aștepți.

Puteri tămăduitoare secrete, pe care niciodată nu le-ai fi accesat dacă nu te-ai fi jucat.

Forțe latente, aflate la mare adâncime ca râurile subterane, care te pot propulsa în lume pe piscuri care par de neatins.

Și câte și mai câte miracole.

O întreagă paletă de valențe și instrumente care sunt, de obicei, în fiecare dintre noi, dar pe care le ignorăm, fie din neștiință, fie din nepricepre, fie din comoditate.

Am început să-i învăț și pe alții să se joace astfel încât să se cunoască, să reușească acolo unde până mai ieri ratau, să facă performanță, să-și readucă zâmbetul pe chip, să-și facă viața mai frumoasă. Pe măsură ce îi conduceam pe drumul lor interior, ni se lărgea tuturor perspectiva vieții. Învățam la fel de mult ca aceia care vedeau în mine o călăuză prin joc.

Să vezi cum ies oamenii din depresii, cum își descoperă resorturi adânci pentru o detentă profesională mai mare, sau cum, pur și simplu, își înseninează existența, este o mare satisfacție.

Dar și mai fericit ești când reușești să faci pe cineva să crească drept dintr-un început.

Copiii sunt ca bureții. Primesc și bune, și rele cu aceeași lăcomie și, din această pricină, sunt ușor de îndrumat sau deturnat.

Am văzut în consilierea și asistența pe care le-am putea-o acorda copiilor o mare provocare și o bucurie.

Toți cei ce fac parte din proiectul acesta  – Centrul Cultural Casa cu Rost , profesori, colaboratori, membrii ai asociației, departamentul de marketing, design, it, contabilitate sunt prietenii mei și am devenit o familie.

Vă invit să ne cunoașteți și să vă bucurați de ceea ce facem cu atâta drag!

Cu drag, Ioana Târziu