Refashion – atelier de reciclare creativă a hainelor

refashion

În societățile moderne, oamenii practică economia liniară atunci când cumpara excesiv, folosesc hainele pentru scurt timp, apoi le aruncă. Acestui concept i se opune cel de economie circulară, care în materie de modă se traduce prin refashion și up-cycling.

În domeniul confecțiior, acest sistem duce la aruncarea a mii de tone de deșeuri textile și face ca moda să fie a doua industrie cu cea mai mare poluare, după petrol. Deși majoritatea textilelor produse sunt reciclabile, aproximativ 85% ajung în depozitele de gunoaie.


Procesul de producție al industriei textilelor este complex și, printre alte resurse, are nevoie de cantități uriașe de energie, apă, substanțe chimice foarte poluante pentru mediu, iar lanțul său de aprovizionare, de multe ori, nu este unul etic.

Ce înseamnă refashion și up-cycling?


Pentru a duce o viață sustenabilă, sunt necesare opțiuni pentru îmbrăcăminte opuse atitudinii de „aruncare” încurajate de moda rapidă. Designerii din industria modei au început să folosească pentru realizarea creaților lor materiale obținute din resturi din industria textilă (pre-consum, rezultate dupa croirea hainelor) și haine vechi (post-consum).


Refashion, Upcycling sunt principii ce pot ajuta în acest sens, deoarece pun în practică un model de economie circulară, în care resursele sunt utilizate cât mai mult timp posibil, obținând cea mai mare valoare din acestea în timpul utilizării, apoi resursele sunt restaurate și reutilizate.


Upcycling-ul vine ca o soluție plăcută, simplă, care începe să fie dezvoltată nu numai de micii meșteșugari, ci și de companii mari. Hainele deteriorate care nu mai sunt potrivite pentru a fi purtate sunt „dezasamblate”, iar bucățile de materiale obținute pot fi refolosite pentru crearea altor piese vestimentare, a unei genți/sacoșe, a unui semn de carte sau a altor articole.Depinde incotro merge creativitatea designerului.

Primul atelier de Refashion/Up-cycling de la Casa cu Rost propune „resuscitarea” unui cardigan/pulover pe care-l iubim, dar nu-l mai purtăm și nici nu ne îndurăm să-l aruncam, pentru că „încă-i bun”!


Atelierul durează două ore și se adresează persoanelor preocupate de reutilizare, gata să-și pună la încercare imaginația și îndemânarea.


Atelierul se va desfășura în două ședințe, fiecare a două ore, astfel:
– în prima ședință vom pregati elementele pentru decorarea bluzei/cardiganului (flori textile, volane, dantelă);
– în a doua ședință vom finaliza cardiganul.


Costul pentru o ședință este 60 lei.

Înscrie-te AICI achitând biletul sau telefonic la 0734131377!