Ce este emoția

V-ați întrebat vreodată ce este emoția?

Putem să definim emoția ca fiind o reacție simultana a sufletului și a corpului. Ea ne face să tremuram, să ne îmbujorăm, să ne agităm, să ni se umezeasca palmele sau ochii, să simțim cum pământul ne fuge de sub picioare sau un fluture zboara vioi în stomacul nostru ori un hău se deschide în abdomen.

Când începem să simțim emoția?

Studiile ne arată ca bebelușii resimt starea de bine sau de teamă a mamei. Se întâmplă asta fizic, psihic și chimic, pentru că atunci când mama este stresată de exemplu, organismul ei eliberează hormoni, aceștia circula prin sânge și ajung la bebeluș.

Putem spune că fiecare din noi a încercat emoțiile încă dinainte de a se naște.

Emoțiile resimțite de bebeluș sunt cu atât mai puternice , cu cât el nu le poate exprima prin cuvinte.

Corpul bebelusilor vorbește pentru ei. De aceea ei țipă și se agită când le este foame, când au nevoie să fie schimbați sau atunci când sunt obosiți, la fel se întamplă și atunci când sunt fericiți sau când se tem să nu fie abandonați.

Emoțiile și sentimentele se pot confunda atunci când ne dorim să le definim, însă sentimentele nu determină reactii ale corpului, nu întotdeauna.

Sentimentele pot avea o durata îndelungată, așa cum este dragostea pentru familia noastră, infinită, dar emoțiile pot dura doar o clipă.

Ni se întâmpla de exemplu ca o emoție de moment să se transforme într-o alta foarte repede, de exemplu supărarea în teamă.

La baza nașterii unui sentiment stă emoția. Întâi exprimăm o emoție, apoi trăim înăuntrul nostru sentimentul profund care este asociat acesteia, dar care nus e mai observă atât de ușor în reacțiile noastre fizice sau comportamentale.

Emoția nu dispare dacă nu este exprimată

Când nu reușim să spunem ceea ce simțim, care sunt nevoile noastre, corpul va fi cel care o va face, dar va comunica în felul său, de exemplu prin iritații pe piele, printr-o durere de burta, durere de gât, răgușeală, îmbujorare sau bâlbâiala, ș.a.

De aceea trebuie să fim atenți, să le recunoastem și să le exprimăm.

Emoțiile durează doar câteva secunde uneori și este posibil să trăim mai multe emoții în aceiași zi, în funcție de evenimentele din viața noastră.

Nu exista emoții bune sau rele, fie că simțim rușine, teamă, vinovăție, furie, gelozie este absolut normal să le simțim și să le acceptăm și să observăm care este nevoia din spatele lor.

Haideți să numim emoția :

  • Bucuria
  • Furia
  • Plăcerea
  • Gelozia
  • Tristețea
  • Dezamăgirea
  • Mândria
  • Dezgustul
  • Nerăbdarea
  • Teama
  • Rușinea
  • Uimirea
  • Neliniștea
  • Plictiseala
  • Entuziasmul

acestea sunt emoțiile care fac parte din viața noastră, a tuturor, pentru că noi toți suntem emoție.

Ce este emoția din punct de vedere etimologic, cuvântul ”emoție” provine din limba latina si este compus din ”e” care înseamnă ”spre exterior” și ”motio” care semnifică mișcare interioară provocată de un eveniment din afară, perceput prin intermediul celor cinci simțuri care ne transmit informația la creier.

Daniel Goleman spune foarte frumos că ”viața de familie este prima școală a emoțiilor.

În acest creuzet intim, învățăm să recunoaștem atât propriile emoții, dar și reacțiile celorlalți la emoțiile noastre. Învățăm să privim aceste emoții și cum să ne alegem noi reacțiile.

Cum să ne exprimăm speranțele și temerile dar și cum să le citim și să le întelegem.”

Paul Ekman a evidențiat universalitatea emoțiilor noastre. Iar cele mai importante sunt :

bucuria, tristetea, furia, mania și dezgustul

De la un capăt la celalalt al globului, emoțiile ne ajută să comunicăm și să ne adaptăm la situațiile cu care ne confruntăm.

Arta de a descifra mesajele transmise de corp este esențială pentru echilibrul nostru emoțional.

Asemeni unui sistem de alarmă intern, emoțiile ne informează cu privire la stările lăuntrice și la echilibrul nostru, iar copilul este influențat de emoții fără să fie conștient .

Fiecare emoție are rostul!

Recomandări

Psihologii Robert Emmons și Michael McCullough de la Universitatea din California, au făcut un studiu în cadrul căruia au rugat mai multe persoane să scrie zilnic cinci motive pentru care sunt recunoscători.

Conform rezultatelor, daca petreci 1-2 minute zilnic spunându-ți sunt recunoscător pentru… , îți creezi o bună dispoziție permanent, simți mai multe emoții pozitive care declansează bucuria.

Ar fi o idee minunată să punem în aplicare acest mic obicei alături de familie sau de cei mici.

În fiecare seara, înainte de culcare, propune-ți să faci acest lucru.

Suntem o sursă de inspirație pentru cei mici si vor reuși astfel să își găsească și ei inspirația.

3 comentarii la „Ce este emoția”

    • Ca substantive diferența dintre furie și mânie este că „furie” este stare de extremă iritare în care se pierde stăpânirea de sine; mânie nestăpânită iar „mânie” este stare de iritare puternică, dar trecătoare, provocată de un fapt care contrariază.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.