Frica de stomatolog

Cei mici simt frica de stomatolog chiar dacă nu au fost vreodată în cabinet, iar frica nu este legată de durerea pe care au simțit-o.

Cu toții ne facem proiecții asupra primei vizite la medicul dentist, de aceea, cel mic trebuie să fie pregătit pentru acest moment important.

O experiență traumatizantă va lăsa urme adânci asupra perceptiei sale despre stomatolog.

Așa cum probabil știm cu toții, este important să sprijinim pe copii să învețe cât mai devreme că este important să ne îngrijim dințișorii.

Primii pași spre a preveni frica de stomatolog

În primele luni de viată, după apariția primilor dinți, copilul nu poate să înțeleagă rațional de ce curațăm dinții.

Prin igiena dentară zilnică vom crea obiceiul.

În primul an, când începem să ne jucăm cu carticele specifice învățării cuvintelor și a sensului acestora este important să avem în vedere prezentarea accesoriilor care ne ajută în procesul de periaj dentar:

  • pasta, periuta, ața dentară, apa de gura s.a.

Ca ulterior, când micuțil deprinde abilitățile necesare pentru a-și peria singur dințisorii, să în încurajăm că o face și să pastram obiceiul spălarii acestora.

De ce?

Este important să îi povestim copilului când mergem noi la stomatolog și de ce facem asta.

Care sunt beneficiile unei danturi sănatoase și a unui zambet frumos. Care sunt calitațile unui medic dentist si cum v-a ajutat.

Un rol important îl pot avea și poveștile despre copilași sau animăluțe care au mers devreme la medic.

Utile îi sunt și informațiile despre instrumentarul cu care medicul ne vine în ajutor:

  • albinuta care ne curața dințișorii,
  • scaunul special care se ridică și se coboară

Explicați copiilor că în cabinet instrumentarul medicului este sterilizat.

Ca instrumentul care ajunge în gurița lui, nu va ajunge și în a altui om înainte să fie sterilizat. Sterilizarea se face într-un aparat special, asemeni unui cuptor, care se numeste autoclav.

Este firesc să ne temem de ceea ce nu cunoaștem!

De aceea este important ca teama micuțului să fie validată de către părinte. Pe scurt să îi acceptăm și să îi intelegem frica.

Puteți să îi împărtășiți celui mic din experiența dumnevoastră.

Alegeți un moment în care v-ati temut, deși sunteți adult și spuneți cum ați depașit acele momente.

Nu îl păcăliți, copilul trebuie să știe unde merge și pentru ce anume. Altfel își va pierde încrederea în dumnevoastră iar lucrul acesta se va răsfrânge și în alte situații.

Dacă va avea scenarii negative, nu îi taiați ideea spunând radical : asta nu are cum să se întample. Ar fi bine să îi spuneți de ce nu se poate întâmpla acel lucru și chiar să găsiți împreună soluții.

Acceptați să vă pună întrebări despre medic și ceea ce face

Răspunde-ti cu calm, dacă nu cunoașteți amănunte căutați împreună și spuneti-i că veți afla mai multe amănunte de la medic, care nu va lucra înainte de a-i spune ceea ce va face.

Nu lăsați frica de stomatolog să stea în carea vindecării

Vă încerca poate să evite, însă nu îi face bine acest lucru, așa cum nu veți fi un părinte mai bun dacă acceptați. Lucrurile se pot agrava și atunci poate apărea suferința.

Exersați relaxarea

Faceți exerciții de respiratie urmarind degetele de la mână.

Când inspiram urmărim cu degetul aratator forma degetelor de ma mâna opusă astfel, pe directia de la baza degetului spre vârf și apoi expirăm aerul pe cobprârea degetului dinspre vârf spre bază.

Urmăm conturul celor 5 degete, incepand cu degetul mare și încheind cu degetul mic.

Transformați vizita la mediul stomatolog într-un moment de sărbătoare

Memorați prima vizită print-o poză a campionului pe care o veți înrăma. Discutați despre asta înainte.

Sau alegeti ca după să mergeți să mâncați ceva bun în oraș. Eventual după timpul în care nu are voie sa consume nimic.

Dacă trebuie să îi pună o plombă, explicați-i că acel ciment este asemeni lutului cu uscare la aer sau al cimentului turnat pe strazi ca sa putem circula corect.

Trucuri pentru un periaj corect

Un truc amuzant pe care l-am învățat de le prietena mea, medic stomatolog, a fost acela de a clăti gura cu apa în care am pus albastru de metil.

Astfel apa devine albastra și când ne clătim cu ea, dacă dinții rămân pătați, înseamna că nu am realizat un periaj corect și trebuie revenit.

Pentru copii este ceva amuzant.

Cum alegem medicul stomatolog

Trebuie să fie un medic pedodont – un medic specializat în lucrul cu copiii, adică stomatologie pediatrică.

Această specializare se obține în urma unui rezidențiat și asta pentru că problemele stomatologice ale copiilor ca și nevoile acestora sunt diferite de cele ale adulților.

Să fie o persoană pregătită și empatică în care aveți și dumnevoastră încredere pentru că lipsa de încredere a parintelui se transmite si copilului.

Să nu uitam că parintele este pentru copil un model, de aceea nu trebuie să ne miram dacă noi ne temem și la fel o face și copilul.

Ce ne facem dacă copilul deja se teme de medicul stomatolog datorită unei experiențe neplăcute:

Dacă este din vina medicului, căutăm un alt specialist căruia îi vom comunica despre experiența anterioară a copilului. Acesta poate să fie cald și să înteleagă sau să refuze să lucreze.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.