De ce trebuie dezvoltate abilitatile emotionale

Foarte multe persoane se întreaba de ce copiii trebuie să fie învățați ce sunt emoțiile. ,, Oare emoțiile nu apar firesc, la noi toti?,,

Răspunsul este: nu, acest lucru nu se întîmplă. Mulți oameni de știință consideră că emoțiile umane au evoluat, mai ales sub forma unui mecanism de aparare.

În timp ce emoțiile aveau un rol adaptativ pentru strămoșii noștri primitivi, viața modernă ne-a creat provocări emoționale pe care natura nu le-a anticipat.

Vom lua exemplul furiei – aceasta îndeplinește în continuare o funcție importantă în structura noastră emoțională, însă natura nu a anticipat că ea ar putea fi provocată atît de ușor și de faptul că suntem blocați într-un ambuteiaj, ne uităm la televizor sau jucăm jocuri video.

Psihiatrul M. Norden din Seattle ne îndeamnă să conștientizăm că vremurile moderne si-au pus amprenta asupra emoțiilor noastre și într-o anumită măsură, le-au deviat scopul la nivel evolutiv.

Abilitățile emoționale și sociale sunt menite să ne ajute să completăm natura în ceea ce privește creșterea unor copii capabili să facă față stresului emoțional al timpurilor moderne. Dacă o viață agitată și trepidantă i-a făcut pe copii să fie înclinați către iritabilitate și furie, îi putem învăța să recunoască și să controleze aceste sentimente.

Dacă teama de criminalitate sau mutările frecvente v-au izolat copiii de beneficiile vieții în cadrul unei comunități deschise și coezive, îi putem învăța să-și dezvolte abilități sociale necesare pentru a-și face și a-și menține prietenii apropiați. În cazul în care copilul este supărat sau afectat din cauză că ați divorțat sau v-ați recăsătorit, dacă e neliniștit atunci când se confruntă cu situații noi sau dacă nu își dă interesul față de sarcinile școlare, îl putem învăța să-și dezvolte acele abilități tipice inteligenței emotionale care să îl ajute să facă față acestor probleme normale de creștere și să le depășească.

Mai jos vă recomadăm câteva ateliere, gândite pentru a veni în sprijunul copiilor:

Actorie – Dezvoltare persoanală prin actorie și joc terapeutic

Atelierul de Scriere creativă

Scoala soulkids selfconfidence

Atelier de povești cu rol terapeutic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.