Terapia prin teatru – dramaterapie

Dramaterapia – dezvoltă echilibrul emoțional – Începe un nou curs la Casa cu Rost – miercuri de la ora 18:00

Dă-i unui om o mască şi el îţi va arăta adevărata sa faţă,

spunea foarte frumos Oscar Wilde

Dintre toate jocurile copilăriei, cel mai mult mi-a plăcut acela de a întruchipa diferite personaje.

Așa am ajuns, mai târziu, să urmez cursuri de teatru și, încă o vreme după aceea, să predau arta actorului și mai târziu dramaterapie și psihodrama.

A te imagina altcineva te poate descoperi pe tine mai mult decât te ascunde. Deseori și, sau mai ales, față de tine însuți.

Este un fel de a te căuta pe dinăutru și de a scoate de acolo, din tot felul de cufere neștiute și sertărașe ascunse, lucruri pe care nici nu bănuiai că le ai.

Bucurii care ți-au încălzit cândva inima, până să fie acoperite de praful vieții.

Frici care ți-au înghețat-o și pe care tocmai de aceea le-ai ascuns bine, să nu mai apară niciodată pe drumul tău, dar care ți-au ținut calea mereu, într-un fel pe cât de ascuns, pe atât de primejdios.

Frustrări nevindecate și puse la dospit bine, care te dau de gol când nu te aștepți.

Puteri tămăduitoare secrete, pe care niciodată nu le-ai fi accesat dacă nu te-ai fi jucat.

 Forțe latente, aflate la mare adâncime ca râurile subterane, care te pot propulsa în lume pe piscuri care par de neatins.

Și câte și mai câte miracole.

Dramaterapia reprezinta contopirea dintre teatru, drama și terapie

Utilizăm în dramaterapie teatrul, poveștile, măștile, marionetele, muzica, mișcarea scenică, improvizaţia, și jocurile inspirate din teatru .

Disconfortul fizic, psihic – emoțional gestionat cu ajutorul dramaterapiei

Dramaterapia are la baza principii solide din psihoterapie, psihologie, teatru și poate fi realizată doar sub îndrumarea unui specialist. Astfel sunt utilizate cele mai potrivite tehnici pentru dezvoltarea persoanei.

Este potrivită atât în lucrul cu copiii, adolescenții, adulții și persoanelor vârstnice.

O întreagă paletă de valențe și instrumente care sunt, de obicei, în fiecare dintre noi, dar pe care le ignorăm, fie din neștiință, fie din nepricepre, fie din comoditate.

În drama terapie ne folosim de numeroase tehnici, iar acestea sunt adaptate de la un client la altul, de la un grup la altul în funcție de nevoile acestora.

Ne folosim de expresivitatea corporală, de voce, de cele doua împreună, realizăm povești, utilizăm metafora, jocul de rol, inversarea de rol, oglindirea și improvizația.

Teatrul, actoria, dramaterapia nu se rezumă doar la ”joc” sau ”a juca” , este un proces profund și serios prin care persoana trece de la ”realitatea cotidiană” în acea ”realitate dramatică” pe care o experimentează cu sine si cu ceilalți.

Echilibrul emoțional și dramaterapia

Am început să-i învăț și pe alții să se joace astfel încât să se cunoască, să reușească acolo unde până mai ieri ratau, să facă performanță, să-și readucă zâmbetul pe chip, să-și facă viața mai frumoasă.

Pe măsură ce îi conduceam pe drumul lor interior, ni se lărgea tuturor perspectiva vieții. Învățam la fel de mult ca aceia care vedeau în mine o călăuză prin joc.

Să vezi cum ies oamenii din depresii, cum își descoperă resorturi adânci pentru o detentă profesională mai mare, sau cum, pur și simplu, își înseninează existența, este o mare satisfacție.

Dar și mai fericit ești când reușești să faci pe cineva să crească drept dintr-un început.

Copiii sunt ca bureții. Primesc și bune, și rele cu aceeași lăcomie și, din această pricină, sunt ușor de îndrumat sau deturnat. Și am ales să le fim călăuze prin hațisurile vieții, să le fim sprijin și bucurie prin atelierele pe care le oferim în acest sens.

Am văzut în consilierea și asistența pe care le-am putea-o acorda copiilor o mare provocare și o bucurie.

Beneficiile terapiei prin teatru – dramaterapie

În urma cursului de teatru – dramaterapie participanții își dezvoltă echilibrul emoțional dar și inteligența emoțională.

  • încrederea,
  • scapă de trac, reușind să se adapteze firesc provocărilor și diverselor situații de viață,
  • își dezvoltă atenția și concentrarea,
  • lucrul în echipă,
  • gestionarea timpului,
  • imaginația,
  • creativitatea,
  • firescul,
  • spontaneitatea,
  • fantezia,
  • transmisia gândurilor astfel încât la absolvire este pregătit pentru a dovedi că este un vârf indiferent de opțiunile sale în viață
  • devin conştienţi de valoarea lor
  • exploreză şi depăşeas unele pattern-uri nesănătoase de relaţionare şi comunicare
  • accesarea si valorificarea abilităților și resurselor interioare
  • – sa comunice eficient, clar, fara ambiguitati etc

Drama terapia are și alte beneficii unice pentru copii în comparație cu alte forme de terapie. Iată câteva beneficii:

Izolare socială redusă: dramaterapia este o activitate care contribuie la consolidarea relațiilor și construirea comunității, îi ajută pe copii să își dezvolte empatia și abilitățile sociale.

Creșterea stimei de sine: Vor experimenta încrederea rezultată din învățarea unei noi abilități.

Spectacolul de teatru sărbătorește unicitatea fiecărui individ și îi ajuta pe copii, tineri șia dulți să își identifice punctele forte.

Practicarea unor noi abilități: jocul de rol le permite copiilor să încerce noi abilități de coping, abilități sociale într-un mediu sigur.


Va putea să:

  • își exprime emoțiile și nevoile,
  • își satisfaca aceste nevoi si emotii,
  • se adapteze ținând cont de sine
  • să colaboreze într-un colectiv.

Să se armonizeze acolo unde își va desfașura activitatea fiind autentic, fără a purta maști și fără a se teme.


Cursul de actorie, unic în felul său, terapeutic din punct de vedere fizic și psihic, dă posibilitatea participantului prin antrenament să devina o fire puternică, energica, oferindu-i siguranță și usurința de a lua decizii rapide și eficiente în orice situație

Stanislavski spunea că pregatirea pentru un rol, antreneaza acea stare interioara creativă care te duce în zona subconștientului și o activează.

În Grecia Antica, teatrul reprezenta în comunitate centrul modului de viata si era o modalitate de gestionare a emoțiilor și comportamentelor antisociale și în acea vreme.

Vedem iată, cum teatrul era utilizat și atunci în scopul de a educa , de a vindeca, și de a ajuta la evoluție.

 Prin intermediul metaforei des folosite în acasta forma de dezvoltare și terapie, terapeutul obține indirect informații necenzurate. În acest fel, trăirile neconștientizate și generatoare de stări de disconfort și neclaritate, sentimentele, sunt îmbracate în metafore și simboluri și pot fi folosite în crearea de scenarii și povesti prin care persoana intra în contact cu parti ascunse ale sinelui, devenind astfel mai conștientă de potențialul său și totodată de resursele interioare de vindecare.

Părinții s-ar putea întreba dacă copilul trebuie sa aibă talent pentru dramatism ca terapia sa îi fie benefică. Este aceasta o forma de dezvoltare doar pentru copiii talentați? Deloc!

Orice copil este un artist și se potrivește de minune unui grup de terapie dramatică unde își va consolida numeroase puncte forte și va intra în legătură cu alți copii cu care își poate împărtăși interesele.

De ce este dramaterapia – terapia prin teatru se potrivește atât de firesc copiilor?

Copiii sunt povestitori naturali și le place să preia rolurile personajelor și eroilor lor favoriți.

Dacă aveți un copil mic în viața dumnevoastra, probabil l-ați văzut pretinzând că este un erou sau interpretând scene dintr-un film sau o poveste folosind prietenii sau jucăriile sale.

Copiii sunt înclinați în mod natural să își exerseze sentimentele și să învețe prin joc. Nou, terapeuților ne place sa spunem că jocul este limbajul copiilor, iar cercetările au arătat că jocul imaginativ, fictiv este o partea a dezvoltării sănatoase a copilului.

Chiar și atunci când copiii explorează scenarii pretinse în joc, ei învață lecții importante pentru viață.

Terapia prin teatru se bazează pe capacitatea naturală de joc imaginativ pentru a-i ajuta pe copii să treacă prin sentimente și evenimente care ar putea fi prea mari pentru a fi descrise în cuvinte.

Dramaterapia a fost folosita de-a lungul timpului pentru a ajuta copiii cu o varietate de probleme:

Copiii cu probleme relaționale sau de comunicare ori de abilități sociale – dezvoltând inteligența emoțională

Copiii din spectrul autismului

Copiii cu probleme comportamentale

Copiii care se recuperează dupa grave vătămari

Copiii care au suferit traume

În general, dramaterapia poate fi un atupentru orice copil căruia îi este greu să își verbalizeze sentimentele, Chiar și copiilor strălucitori sau vorbăreți le este greu să articuleze îngrijorări sau emoții profunde. Si chiar daca pot verbaliza, mulți copii ezită să împărtașească aceste sentimente profunde din teama de a nu deveni copleșitoare pentru ei înșiși sau pentru ceilalți. Pentru ei, terapia tradițională, prin vorbire, poate să nu fie cea mai utila optiune.

Dramaterapia îi ajută pe copii să înceapă să își acceseze și să își exploreze emoțiile într-un mediu sigur si antrenant.

Iată căt de dezvoltată este acesta arie terapeutică în alte tări .

Vă asteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.